For at få skabt en festlig og sjov stemning, er der brug for selskabslege. Der findes masser af forskellige lege, som kan passe til enhver type festlig begivenhed samt gruppe af mennesker.

Hertil er det muligt at udvælge den eller de lege, som kan passe til en sommerfest på arbejdspladsen, fødselsdag, jubilæum eller hyggelig bålfest i haven.

Herunder finder du inspiration til selskabslege til forskellige typer af begivenheder. Der kan være forskel på, om du er sammen med kollegaer, venner, familie eller en blandet gruppe af gæster. Og der kan være forskel på aldersgrupperne hos festdeltagerne.

Underholdning til fest og fødselsdag for alle

Til den private fest eller fødselsdag finder du masser af muligheder i forhold til at skabe festunderholdning i form af sjove selskabslege. Underholdningen kan enten tage afsæt i deltagelse af mange personer, lege for hold eller underholdende lege for 2 personer.

Til fester og fødselsdage kan der være både unge og ældre deltagere. I denne forbindelse er det vigtigt, at selskabslegene tager udgangspunkt i, at alle uanset alder kan deltage.

Gæt en person

”Gæt en person” er en velkendt, populær og klassisk festleg, som gør det muligt for både unge og ældre at deltage i legen.

Legen foregår ved, at én person blandt gæsterne skriver en række navne på kendte personligheder på post-its.

Herefter får alle gæster en lap i panden. Gæster kan se hinandens post-its men ikke sin egen. Turen går på skift imellem gæsterne i forhold til at stille spørgsmål, som kan gøre dem i stand til at gætte, hvis navn det er, der måtte stå på ens post-it.

Gæt en sang med tegnsprog

Alle festdeltagerne deles op i 2 hold.

På skift får en deltager fra hvert hold titlen på en kendt sang, som trækkes op af en bunke med papirstykker med en masse forskellige navne på titelsange.

Det er nu vedkommendes tur til at tegne den pågældende sang, så holdkammeraterne kan gætte titlen.

Det hold som gætter flest sangtitler har vundet.

Stoleleg

Den velkendte stoleleg er en klassiker blandt selskabslege, som kan underholde festdeltagere i alle aldre. Det kræver kun, at du har en musikafspiller samt det antal stole, som svarer til antal festdeltagere.

Alle stolene stilles op i en cirkel med stoleryggene vendt ind imod midten. Der skal være én stol mindre, end der er deltagere i selskabslegen.

Når musikken går i gang, går alle deltagerne i cirkel rundt om stolene. Når musikken stopper, gælder det om at være hurtig og få sig en siddeplads. Dén deltager som ikke når at få en stol er ude af legen. Herefter skal der fjernes en stol.

Således fortsætter selskabslegen, indtil der kun er to deltagere tilbage, som dyster om titlen som vinder af stolelegen.

Læs også om: drukspillet Jeg har aldrig

Skab sjov til festen med disse festlege

På arbejdspladsen afholdes der sommerfester og julefrokoster. Det kan skabe liv i selskabet, når der i løbet af festen arrangeres selskabslege, som kan lette stemningen, få folk til at løsne op og komme i godt humør.

Iblandt kollegaer kan der være personer, som kender hinanden bedre end andre. I denne forbindelse kan det være en oplagt idé at have selskabslege, som udover underholdningsværdien har til formål at deltagerne kan lære hinanden at kende i en gruppe.

Visk sætningen videre

Når der er brug for at lette stemningen og skabe forløsende grin, er der brug for en selskabsleg uden konkurrenceelement. Denne leg er ment til at skabe fælles grin og er ideel at bringe ind i festen mellem to retter mad.

Én person starter med at viske en bestemt sætning til sin sidemakker. Denne person skal viske sætningen videre til sin sidemakker, og således fortsætter legen, indtil sætningen kommer tilbage til den person, som oprindeligt fandt på sætningen.

Der vil med stor sandsynlighed været ændret på ordene og betydningen af sætningen under vejs, som kan skabe fjollede og underholdende sætninger.

Hvis hemmelighed er det?

Denne leg er oplagt til at lære hinanden bedre at kende. Alle festdeltagerne skal skrive en sjov anekdote om sig selv. Det kan være en stor bedrift, vedkommende har præsteret, eller det kan være en pinlig situation, som vedkommende har været ude for.

Alle noter blandes sammen, og der trækkes på skift en hemmelighed op. Det er nu op til alle festdeltagere at nå frem til, hvis hemmelighed det er.

Formålet med denne leg er at ryste en gruppe sammen, bringe latter og smil samt udvide kendskabet til hinanden.

”Hvem kan hvad?”

Denne selskabsleg er en ideel isbryder leg, som kan få festdeltagere og kollegaer til at komme tættere ind på livet af hinanden ved at afdække kompetencer.

Én person fra festen skal forberede en række sedler med det antal udsagn, som der passer på antal festdeltagere. Vedkommende skal beskrive en evne eller kompetence, som hver festdeltager har og skrive det på de forskellige sedler.

Hver festdeltager får nu en seddel udlevet med en række forskellige udsagn, som i antal passer på de øvrige deltagere. Det kan være alt fra at kunne break danse, lave en vejrmølle, synge omkvædet fra en bestemt sang mv.

Konkurrencen foregår ved, at hver deltager skal matche et bestemt udsagn med en bestemt deltager. Udsagnet skal herefter bekræftes eller afkræftes.

Den deltager som får flest bekræftede udsagn har vundet.

Vend tæppet

Med denne leg er der garanti for grin, samarbejde og kreative udfordringer. Det kan være en oplagt leg som teambuilding, hvor der er brug for kommunikation og samarbejdsevner.

Legen er simpel og kræver blot 2 gulvtæpper af cirka samme størrelse. Festdeltagerne deles op i to hold. Alle deltagere på hvert hold skal stå på hvert gulvtæppe.

Nu gælder det om via samarbejde at få vendt gulvtæppet rundt, mens der ikke er nogen, som rører gulvet.

Det hold som først får vendt sit gulvtæppe rundt, uden at nogen berører gulvet med hverken hænder eller fødder, har vundet.

Sjove selskabslege for voksne

Sjove selskabslege for voksne

Der findes mange forskellige og sjove selskabslege til fester, hvor der kun er voksne deltagere. Det kan være lege, hvor der brug for en større paratviden eller motorisk stabilitet, eller det kan være lege, som er mere løsslupne.

Der findes lege, som både kan udfordre viden, fysik og kreativitet. Disse vi nævner herunder er oplagte som fx nytårslege, festlege, selskabslege, julelege og andre arrangementer, hvor der primært vil være voksne deltagere.

Håndfri appelsinleg

Til denne leg skal der bruges det antal stole, som der er deltagere. Stolene stilles op med ryggene ind imod midten. Alle deltagere sætter sig på en stol og skal holde hænderne samlet på ryggen.

Legen går ud på, at hver deltagere ved hjælp af hagen alene skal modtage og aflevere en appelsin fra den ene sidemakker til den anden. Hænderne må ikke komme i brug.

Tabes appelsinen af en deltager, er vedkommende ude af selskabslegen.

Selskabslegen sing-a-long quiz

Quizzer til fest er altid et hit. Denne velkendte leg er et sikkert hit, når festen er i gang, og der er brug for et indslag, som med sikkerhed vækker latter og grin.

Alle deltagere deles op i to hold. En person fra hvert hold får på skift høretelefoner på og skal på bedst mulig vis synge med på den sang, som kun vedkommende selv kan høre. Der gives point til holdet, hvis holdkammeraterne er i stand til at gætte den pågældende sang. Kan holdkammeraterne ikke gætte sagen, må modstanderholdet få lov at svare.

Det er en god idé at sikre sig på forhånd, at sangene i genre og type matcher gæsterne, så de har en fair chance for at synge med.

Leg med LEGO

De små, farverige LEGO-klodser er perfekte genstande for sjove indslag til fest for voksne, hvor der dystes i forestillingsevne, fantasi og kreativitet.

Denne selskabsleg går ud på, at der på forhånd er lavet en skål med små ord eller begreber, som skal bygges og omsættes til figurer. Det er kun fantasien, som sætter grænser. Legen kan bruges af 2 personer, og den kan bruges som holdleg.

Legen kan laves som holdleg, hvor en repræsentant fra hvert hold får vist et ord eller begreb, som de på bedste vis skal forme i LEGO klodser. Det holder som først gætter ordet har vundet.

Det er ikke nødvendigt at dele LEGO klodserne op på forhånd. Det er fantasien, som skal forme legen, og der kan være stor forskel på, hvad hver repræsentant vælger at bruge i forhold til type af klodser og antal.

Historiefortællingen

Det kræver ikke mange redskaber og masser af udstyr for at få sat gang i sjove selskabslege.

Til denne leg er et stykke hvidt A4-papir samt en kuglepen, det eneste der behøves. Og den giver garanti for grin og overraskelser.

Fra starten af skal papiret foldes på langs som en vifte. Der skal kunne skrives på hver del af folderne. Er der mange folder på papiret, kan I få en lang historie. Det er op til jer at bestemme, hvor lang en historie, I ønsker.

Legen begynder med, at en festdeltager skal skrive en kort sætning på den første den af det foldede papir. Vedkommende skal sørge for at folde papiret, så næste person ikke kan se, hvad vedkommende har skrevet. Papiret går nu på skift fra deltager til deltager, som hver især skal skrive en kort sætning.

Til slut er det op til den første person at læse historien op for resten af selskabet.

Des flere personer der deltager, des sjovere bliver legen.

Læs også om drukspillet vandfald her.

Comments are closed.