Kortspillet 500 hører til blandt de absolut mest populære kortspil på dansk jord. Derfor har du sandsynligvis også stødt på spillet op til flere gange. Skulle du alligevel ikke være bekendt med de mest almindelige 500 regler, så er du kommet det rette sted hen. Her på siden vil vi nemlig gennemgå reglerne, der slet ikke er så komplicerede, som man måske kunne frygte.

Dét at spille kort – herunder 500 – hører ikke kun ferier til. Det er ganske rigtigt hyggeligt at spille kort i sommerhuset, på altanen i sydens sol og i campingvognen. Der er dog også rig mulighed for at spille 500 i hjemmet i forbindelse med aftenkaffen eller efter fyraften i selskab med gode kollegaer.

500 / Rummy / Rommy – er der forskel?

Kært barn har mange navne – også når det kommer til dette populære kortspil. Foruden 500 / femhundrede bliver spillet af mange kaldt Rommy (dansk betegnelse) og Rummy (engelsk betegnelse). Rummy 500 – og de andre betegnelser – dækker over ét og samme spil. I alle tilfælde gælder det om at danne stik. Vinderen er den, der først rammer 500 point – deraf kommer navnet 500.

Opsummeret er det ikke afgørende, om man bruger betegnelsen 500, Rommy eller Rummy. Så skulle det være på plads.

Dette skal du bruge

For at spille 500 skal man ikke bruge en verden af remedier. Man kan nemlig nøjes med følgende:

 • 2+ deltagere
 • Et sæt spillekort (med eller uden jokere – det er valgfrit)
 • En blok og en kuglepen (til at holde styr på pointene)
 • En lommeregner (hvis det kniber med matematikken)

Foruden ovenstående bør man aldrig gå ned på snacks og drikkevarer, da det til tider kan tage lang tid, inden den første spiller opnår femhundrede point. Snacks og lækre drikke er alt andet lige med til at gøre oplevelsen lidt bedre. Skru derfor op for hyggen med lidt godt til ganen.

Kortspil 500: Sådan kommer I i gang

Når der er kommet styr på, hvem der skal deltage i spillet, så er I klar til at komme i gang. I første omgang er det dog en god idé at sikre sig, at samtlige deltagere forstår de gældende 500 regler og er indforståede med, hvor mange point de forskellige kort giver. Er der ikke helt klarhed omkring dette, så rul længere ned i guiden og bliv klogere på emnet.

Man kommer i gang med spillet på følgende måde:

 1. Vælg en dealer
 2. Dealer skal give hver spiller 7 kort
 3. Resten af kortene skal ligges i en bunke med billedsiden nedad
 4. Tag det øverste kort fra bunken og læg det med billedsiden opad ved siden af bunken
 5. Den yngste spiller starter (kan også være den ældste)

500 regler til spillet

Hvordan får man point i 500? Hvem vinder?

Som navnet antyder, så gælder det om at få 500 point som den første. For at opnå dette skal du samle stik. Ofte skal der mange runder til, inden man opnår de gyldne 500 point.

Et stik skal altid bestå af minimum 3 kort. Disse kort skal have samme kulør (f.eks. spar) og skal komme i kronologisk rækkefølge (f.eks. 7-8-9). Du kan også opnå et stik ved at have mindst 3 kort med samme talværdi (f.eks. hjerter knægt, klør knægt og spar knægt). Der er altså helt overordnet to muligheder, hvorpå du kan danne et stik. Der er også mulighed for at danne stik ved hjælp af en eller flere jokere – dette kommer vi nærmere ind på.

Værd at vide om pointgivning

Hvordan spiller man 500? Hvor mange point giver de forskellige kort? Disse spørgsmål bliver rigtig ofte stillet. Vi vil nu svare på sidstnævnte spørgsmål. Når en person lukker en runde, så skal man i gang med at tælle point. Dine stik giver pluspoint, mens kort på hånden giver minuspoint. Derved kan du godt risikere at afslutte en runde uden point – eller måske endda med minuspoint. Dette vil blive medregnet i det samlede regnskab.

 • 2-9: 5 point
 • 10 + billedkort: 10 point
 • Es: 15 point
 • Joker: 25 point

Kortspil 500 regler: Dette skal du vide

Du har allerede fået en god introduktion til det fantastiske kortspil ved navn femhundrede. Vi mangler dog lige at få de sidste regler på plads, så der ikke kommer til at herske nogen tvivl undervejs. Det er værd at kende til følgende:

 • Det gælder om først at få 500 point
 • Man må ikke kigge i bunken (giver 50 strafpoint)
 • Man må ikke trække bunken op uden at danne mindst ét stik (giver 50 strafpoint)
 • Det er tilladt at lægge kort til modstandernes stik
 • Jokere kan fungere for ethvert kort
 • 500 kan spilles af både børn og voksne (10+ år)
 • Man må ikke lukke runden ved første tur (alle skal have mulighed for at trække op)
 • Ved hver tur skal der trækkes ét kort op og lægges et kort i bunken (billedsiden opad)

Har du spørgsmål til vores guide om kortspil 500 regler? Så skriv gerne til os.

God fornøjelse.

Comments are closed.