Ludo er en vaskeægte klassiker inden for brætspil og underholdning.

Der er efterhånden ikke mange danskere, der ikke har stiftet bekendtskab med brætspillet over dem alle. Alligevel kniber det for manges vedkommende med at huske reglerne. Mens nogen har problemer med hukommelsen, så er der andre, som bevidst forsøger at gradbøje reglerne i håbet om at forlade bordet som den heldige vinder.

Ludo regler er meget lidt kompliceret. Skulle der derfor sidde nogen ved bordet, som endnu ikke er helt inde i reglerne, så vil man hurtigt kunne introducere dem for spillet. Er du selv i tvivl om reglerne, så fortsæt læsningen og få stillet din tvivl.

Sådan spilles spillet

Ludo kan som udgangspunkt kun spilles af 4 personer ad gangen – medmindre man danner hold. Om man spiller alene eller i hold, så skal man indledningsvist blive enige om, hvem der skal repræsentere de forskellige farver. Hver spiller (eller hold) har fire brikker i én og samme farve – typisk grøn, rød, gul og blå. Disse fire brikker skal placeres i det hjørne, der passer til brikkernes farve.

I Ludo gælder det kort og godt om at komme hele pladen rundt med alle fire brikker – og naturligvis få dem i mål. Den spiller der først får alle fire brikker i mål er vinderen. I første omgang slår man om, hvem der skal starte. Herefter skiftes man til at slå – i urets retning. En 6’er vil altid give et ekstra slag.

Ludo terning eller alm. terning

Ludo regler findes faktisk i flere forskellige udgaver – alt efter om man spiller med en Ludo terning eller en alm. terning. Fælles for begge terninger er, at de byder på seks sider.

En alm. terning indeholder henholdsvis 1, 2, 3, 4, 5 og 6, mens Ludo terningen kommer med henholdsvis stjerne og globus i stedet for 3 og 5. Mens 1-6 giver ret til at rykke den ønskede brik x gange, så vil du med en globus kunne rykke din brik til det næste globusfelt. Med stjernen rykker man brikken til det nærmeste stjernefelt, hvorfra man går videre til næste stjerne.

Det er smag og behag, om man er mest til at spille med den ene eller anden terning.

Ludo reglerne er simple

For at spille Ludo er man ikke nødt til at gennemgå et langt regelsæt. Der er dog nogle ting, man skal være bekendt med, inden man går i gang. Samtlige deltagere skal være bekendt med følgende regler:

  • Du skal slå en 6’er (el. globus) for at få en ny brik ud på spillepladen (op til tre forsøg)
  • Du kan slå en modstanders brik hjem ved at ramme samme felt
  • Det er ikke tilladt at hoppe over egne brikker
  • Man skal typisk altid flytte en brik (enten frem eller tilbage – alt efter slaget)
  • Hver spiller har et personligt målområde (skal rammes nøjagtigt)
  • Man kan ikke blive slået hjem i sit eget målområde (her er du så at sige fredet)

Du kan evt. printe denne side ud, hvis du godt kan lide at have spillereglerne på papir.

Sådan spilles spillet

Sådan vinder du spillet

Du vinder spillet ved at få alle dine spillebrikker i mål som den første spiller. Det gælder i den anledning om at være vågen, taktisk og have timingen i orden.

Køb Ludo online

Der findes efterhånden mange forskellige Ludo brætspil – i forskellige størrelser, farver og designs. De fleste er fremstillet i enten pap eller træ – i andre tilfælde plast. Ønsker du et solidt brætspil, som kan holde til mange hundrede spil, så bør et brætspil i træ være at foretrække. Med træ kan man typisk forlænge levetiden med op til flere år. Derved vil en Ludoplade hurtigt kunne blive en god investering.

Ludo regler vil typisk blive leveret med selve pladen og brikkerne samt terningen. Reglerne vil som regel være at finde på forskellige sprog, som minimum engelsk og tysk. Ludo reglerne findes i mange tilfælde også på dansk.

Køb Ludo træbræt hos Wupti

ludo træbræt

Wupti forhandler dette solide og moderne Ludo træbræt med målene 30 x 30 cm. Forhandleren oplyser, at det kan spilles af alle i aldersgruppen 4-99 år. Spillet kræver ikke batterier, den forventede spilletid er 30-59 minutter, og regelsættet kommer på henholdsvis fransk, engelsk, hollandsk og tysk. Her får du altså ikke et dansksproget regelsæt.

Prismæssigt ligger dette Ludo spil i den høje ende. Tager man den høje kvalitet og det gennemførte design i betragtning, så er der ikke noget at sige til prisen.

Køb ludo træbrættet på dette link »

Mini Ludospil

Mini Ludospil

Ludo brætspil findes som sagt i mange størrelser – her bliver du præsenteret for en af de mindste størrelser. Ligesom det førstomtalte spil, så er dette også fremstillet i træ. Dette lille Ludospil byder ikke kun på høj kvalitet, men også et praktisk design. Brætspillet vil være genialt at tage med på rejsen, idet det uden problemer kan placeres i computer- eller håndtasken. Leder du derfor efter spil til rejsen, så overvej da dette spil. Glemmer du det fysiske brætspil, så kan du altid spille online ludo.

Køb mini Ludo på dette link »

Gurli Gris Ludo

Gurli Gris Ludo

Gurli Gris Ludo er et nyfortolket brætspil – tilegnet familiens mindste. Spillet er henvendt til børn i aldersgruppen 3+ og byder på et sødt design med inspiration fra Gurli Gris universet. Brætspillet befinder sig i mellemprisklassen og vejer blot 0,75 kg. Du kan evt. læse de gældende Ludo regler op for dit barn, hvis barnet ikke kan læse. Spil Ludo sammen med dine børn og få en hyggelig eftermiddag foran brændeovnen.

Køb Gurli Gris Ludo på dette link »

Vi har også skrevet om 500 som er et sjovt kortspil for hele familien. Du kan se hvordan 500 spilles her.

Comments are closed.