I takt med at vores hverdag bliver smartere og smartere, får vi også nyere og smartere udstyr i vores hjem, herunder køkkenet. Noget, der er med til at gøre dette udstyr ”smart”, er, at det kan kobles op til internettet og dermed forbindes til vores øvrige gadgets. Dette gøres især populært med f.eks. 5G’s udbredelse i landet. Dette bringer en lang række fordele med sig, men så sandelig også ulemper – herunder en helt klar sikkerhedsbrist, hvis ikke man tænker sig om.

Kollektivt kaldes dette tingenes internet (Internet of Things – IoT), og det er et netværk, der hvert eneste sekund bliver større og større, og som over de seneste år bestemt også har gjort sit indtog i Danmark. Derfor kan du her læse om, hvad sikkerhedsudfordringerne egentlig går ud på, samt ikke mindst hvordan du undgår dem.

Det er ikke altid en god ting, at noget kan forbindes til internettet

Før vi kommer til de egentlige problemer, er det en god idé at gøre sig klart, hvorfor et givent stykke udstyr overhovedet kan tilsluttes internettet. Det giver god mening, at en radio kan gå online for at lytte til internetradio, Spotify eller noget helt tredje. Det giver også ganske fin mening, at et overvågningssystem er koblet op til internettet, da det tillader nem og enkel trådløs fjernovervågning samt en logning af forskellige data.

Men hvad med din vaskemaskine, din køkkenvægt eller dit køleskab? Jo, der kan helt klart være fordele ved dette. Det er især muligheden for fjernovervågning og løbende optimering ved f.eks. at hente nye programmer, der gør internetopkoblingen smart. Men en lang række produkter burde måske slet ikke have disse funktionaliteter, da de reelt ikke gør nogen forskel i selve brugen af dem, og den opgave de egentlig skal løse. Det er selvfølgelig en fordel, at en eventuel fejl i softwaren kan blive fikset, men en sådan fejl burde jo bare slet ikke være der til at begynde med.

Når man køber et nyt produkt, skal man derfor altid spørge sig selv, om denne mulige internetopkobling overhovedet er en nødvendighed. Tit kan der endda være penge at spare ved at vælge en model uden denne funktion.

Selve sikkerhedsproblemerne

Det omtalte sikkerhedsproblem er egentlig ganske simpelt, og det eksisterer desværre inden for stort set alle produkter, der kan kobles til internettet. Ved at de bliver koblet til internettet, opstår der en direkte adgangsvej gennem din router eller dit modem, og så til den pågældende genstand. Denne adgangsvej kan udnyttes af ondsindede aktører, enten til at få adgang til en anden genstand, eller til at modificere det hackede udstyr.

Noget, man kan gøre, er at koble sin router eller sit modem direkte op til en VPN. Dette er med til at sikre en krypteret forbindelse, hvilket er et vigtigt og væsentligt skridt på vejen mod cybersikkerhed.

Og hvis du går og tænker på, hvilke former for udstyr det kan være, så nævner vi blot i flæng:

  • Vaskemaskine
  • Dørklokke (evt. med kamera)
  • Ovn
  • Køleskab
  • Stikkontakt

Dette er selvfølgelig på ingen måde en udtømmende liste, og listen bliver ligesom antallet af udstyr hele tiden længere og længere. En af de helt store udfordringer ved at blive hacket på denne måde, er at det kan være meget svært at erkende, hvis ikke man har en del teknisk snilde. Først når hackerne gennem f.eks. mikrofonen i ens ringeklokke har opsnappet vitale informationer, som de dermed anvender ondsindet, har man opdaget det – og så vil skaden ofte være sket.

Vi slipper ikke for tingenes internet, så det handler om at lære at bruge det fornuftigt. Og her er helt almindelig sund fornuft også et vigtigt skridt – har du ikke et behov for at udstyret kobles op til internettet, så har udstyret det nok heller ikke.

Comments are closed.