infoboks

Telefoner har altid været dyre, men særligt inden for de seneste år er der blevet skruet gevaldigt op for priserne. Det kan især blive en dyr fornøjelse at købe en ny smartphone, hvis du gerne vil have nogle af de førende modeller som eksempelvis Apple iPhone 13 Pro eller Samsung Galaxy S22 Ultra. Her kommer du nemlig hurtigt til at slippe 10.000 kroner eller mere.

Med så store udgifter vil man naturligvis gerne forsøge at forlænge sin telefons levetid, så den holder i så mange år som muligt. Det gælder sådan set også, hvis man har købt billigere telefoner – for uanset hvad er det en god idé at passe på sin elektronik. Hvis ikke det er for pengenes skyld, så for klimaet.

Det er nemlig meget forurenende hver gang, der produceres en telefon. Den bruger blandt andet lithium, olie, guld og alverdens andre stoffer, der er ressourcekrævende og miljøskadelige at udvinde. Så du gør både dig selv og resten af kloden en tjeneste, når du forlænger levetiden på din telefon.

#1 Brug et cover og skærmbeskyttelse

Første trick til at forlænge din telefons levetid er at bruge et cover. Jo bedre et cover, jo mindre er risikoen for, at telefonen går i stykker i sådan en grad, at det ikke kan betale sig at reparere den.

Derudover bør du også sætte skærmbeskyttelse på skærmen, så du kan nøjes med at udskifte selve beskyttelsesfilmen i stedet for hele skærmen, hvis den skulle gå i stykker, blive ridset eller lignende.

Skulle uheldet være ude, er det naturligvis værd at undersøge muligheden for at gennemføre en telefon reparation.

#2 Oplad ikke bare for at oplade

De fleste nyere mobiler stopper automatisk med at lade, når batteriniveauet er på 100 %. Derfor sker der ikke nødvendigvis noget ved at have telefonen siddende i laderen natten over. Nogle batterier – især i ældre telefoner – har dog ikke godt af for hyppige fuldopladninger. Du bør desuden undgå at oplade din mobil om natten mht. brandsikkerhed.

#3 Giv den plads at arbejde med

En telefon har, ligesom en computer, en harddisk, der kan rumme X gigabyte. Harddiske har det sådan, at de arbejder bedst, hvis der er fornuftigt med plads tilovers. Det vil sige, at du helst bør undgå at fylde telefonen helt op til randen med apps, billeder og så videre, da det vil gøre den langsommere.

Efterlad gerne minimum 20 % opbevaringsplads, som telefonen kan arbejde med.

Når telefonen ikke kan mere

Selvom du gør alt ovenstående, kommer der et tidspunkt, hvor den ikke kan mere. Der er dog muligvis andre, der kan bruge den. Forsøg derfor at sælge den via DBA eller til en virksomhed, der opkøber og genbruger telefoner. Så sørger du for, at den lever videre. Det er nemlig ikke utænkeligt, at en eller flere dele fra telefonen kan bruges.

Comments are closed.