Vi har fået dette indlæg fra Per Asmussen, Sous vide nørd & GastroFun.dk’s redaktør:
Med en sous vide kan du gøre din hverdag lidt nemmere og stadigvæk forbedre smage i madlavningen. Sous vide betyder “under vakuum.” Med en sous vide vakuumpakker man sine råvare, og når man så skal bruge dem, lægger man dem i et vandbad, hvor råvaren tilberedes ved meget lav varme, faktisk den temperatur du ønsker at din råvare skal have. Hvis du f.eks. vil tilberede din højrebsbøf medium rare, så sætter du apparatet til 55 grader og hele din bøf bliver tilberedt præcis på samme måde.
Dette gør at tilberedningen kan tage 30 min eller endda tage flere timer. Man kan enten købe en sous vide maskine eller en sous vide stav. Maskinen er vandbadet i sig selv, hvor sous vide staven holder øje med temperaturen i vandbadet som f.eks kunne være en gryde.
Læs videre herunder og hør om fordelene ved en sous vide i din hverdag.
Enkelt og nemt
Det er utroligt nemt at betjene en sous vide. Både maskinen og staven. Det eneste man bare lige skal holde øje med en gang imellem er, at temperaturen er den samme. Især med sous vide staven skal man være opmærksom.
Fordelen med sous vide stav er, at den er lidt billigere end maskinen. Den er også nemmere at transportere med dig rundt og nem at betjene. Karret er lidt større og dyrere, men med et kar er der mindre energispild og støjer ikke så meget som staven. I sidste ende er det op til dig, hvad du har brug for og hvor mange penge du vil bruge.
God mad der passer sig selv
Det dejlige ved sous vide er at det passer sig selv. Det kan give dig et pusterum i madlavningen og gøre hverdagen lidt nemmere for dig. Det er bare at putte det i vandbadet og så kan det stå der så længe, det har brug for det og du kan være garanteret at maden er lækker og fuld af smag.
Når man nemlig langtidstilbereder sin råvarer får den en lækker konsistens, men beholder stadig smagen.
Uanset hvilken råvare du ønsker at tilberede, så er der mange fordele at hente ved at bruge dette vandbad. Grøntsager så som gulerødder, rosenkål og majs bliver en smagsoplevelse du aldrig har prøvet før. Hvis du været på restaurant og prøvet et stykke fisk der falder fra hinanden i flager i store lameller, så kan du nemt gøre det samme med et stykke torsk i et vandbad.
Ellers så er andebryst, kyllingebryst, oksemørbrad, okseculotte, svinekæber og nyretapper blandt mine favoritter i vandbadet.