Du kender måske til, at din konto på forskellige hjemmesider kan blive hacket, altså at ondsindede aktører får adgang til den og enten bruger adgangen til at skaffe informationer, eller bruger den til andre formål, der kan skade enten dig selv eller nogen, du kender. Men i forbindelse med hacking kan der også være tale om andre ting, der bliver kompromitteret.
Dette kan f.eks. være en enhed du ejer, der bliver kompromitteret og overtaget af en fremmed part. Men der kan faktisk også være tale om, at selve dit hjemmenetværk, herunder din router, bliver hacket. Hvis det sker, og du ikke har nogen yderligere form for beskyttelse, så kan samtlige enheder der bruger routeren til at komme i kontakt med internettet, faktisk være kompromitteret. Så hvordan opdager du det, og hvad kan du gøre for at modstå det?
De første tegn på router-hacking
Desværre vil de fleste faktisk nok ikke opdage, hvis deres router bliver hacket. Såfremt man stadig har en stabil internetforbindelse, som man plejer, og ens enheder ikke begynder at opføre sig ”underligt”, så er der ikke noget at sige til, at man ikke bliver mistænksom. Heldigvis er der ganske enkle metoder til at opdage, om fremmede har været på ens router, man snakker generelt om fire måder:
- Se oversigten over enheder med adgang til din router. Du ved måske allerede, hvordan du finder frem til min IP, og det er netop en, du skal kende, for at finde frem til, om andre har været på din router. Ved at logge ind på interfacet, også kaldet systembrugerfladen som admin, kan du få et overblik over alle de enheder (IP’er), der er sluttet til routeren. Der vil din egen selvfølgelig fremgå, men ser du fremmede adresser, så kan det være et tegn på, at nogen uvedkommende enten har eller har haft adgang.
- Omdirigering til andre hjemmesider. Et andet tegn kan være, at du bliver omdirigeret til andre hjemmesider, som du ikke selv har ønsket at besøge. Det vil sige, at når du taster adressen til en given hjemmeside, så bliver du enten sendt videre til en anden, eller måske kommer der et ekstra vindue eller faneblad med en anden hjemmeside.
- Du modtager såkaldte ransomware-beskeder. Disse beskeder kommer via et ondsindet program installeret på routeren. Fra denne vil du modtage popups med beskeder, der enten blot har til formål at chikanere, eller måske få penge ud af dig ved at overføre penge til en Bitcoin-pung, en PayPal-adresse eller noget helt tredje.
- Dit login virker ikke længere. Hvis dit login til routeren ikke længere virker, og du er fuldstændig sikker på, at det er de rigtige loginoplysninger, du bruger, så har der nok været nogen og pille ved adgangsvejen til routeren. Dog skal du være opmærksom på, at der ikke altid er tale om hacking – har du f.eks. lige opdateret eller nulstillet din router, så kan det godt hænde, at dine loginoplysninger er blevet påvirket af det.
Det gør du ved selve hackingen
Én ting er at opdage, at ens router er blevet hacket, men hvad gør man ved det? Der er en række trin, du bør udføre, dels for at få stoppet skaden før den udvikler sig, men også for at få bragt routeren tilbage i daglig orden igen. Heldigvis er der ikke nogen af løsningerne, der er synderligt komplicerede.
Først og fremmest bør du frakoble routeren internettet. Dermed sørger du hurtigst muligt for, at der ikke kan ske yderligere skade (og det kan der så muligvis godt alligevel, alt efter hvad det er, der er blevet installeret – men routeren kan i hvert fald ikke længere tilgås), og du gør det nemmest ved simpelthen at pille internetkablet ud af den eller dit modem, såfremt den er tilkoblet denne trådløst.
Det næste, du bør gøre, er at nulstille routeren. Dette gøres som regel ved en knap på selve kassen, der skal holdes inde, og måske skal du bruge en hårnål eller lignende for at kunne påvirke den. Hvis du er i tvivl om, hvordan du gør, kan du med garanti finde svaret i routerens brugermanual. Vær opmærksom på, at dette som regel også vil nulstille dine loginoplysninger, og du skal derfor logge ind med standard brugernavn og kodeord for atter at få adgang. Alternativt bør du som minimum skifte dit kodeord.
Opdatér routerens firmware, da den således er bedst muligt beskyttet mod eventuelle nye angreb. Samtidig bør du overveje at kontakte politiet, hvis der er sket en decideret forbrydelse, eks. hvis du har fået stjålet data. Som det sidste skridt kan det være nødvendigt at slukke for muligheden for at tilgå routeren eksternt, dvs. uden at være tilkoblet routeren direkte. Dette kan være en stor fordel, hvis du vil indstille routeren f.eks. fra arbejdet, men udgør altså også en sikkerhedsrisiko.